Peter’s principle: het principe dat wanneer iemand goed is in de inhoud van zijn vak; hij of zij ‘mag’ gaan leidinggeven. Bezit diegene echter wel de juiste competenties hiervoor? Een beschrijving mede aan de hand van een casus.
Young potentials zijn interessant voor vele bedrijven. Om ze te behouden is het goed om in hen te investeren en hen alle ruimte te geven tot bloei te komen; een van de middelen daartoe is coaching.
Hoe komt het dat mensen onzeker zijn, welke uitingsvormen zijn er zoal en hoe coaching kan helpen situaties met meer zelfvertrouwen tegemoet te treden.
Voor coaches: door stil te staan en aandacht te besteden aan wat mensen voelen en aan wat het lichaam te vertellen heeft, kunnen we het bewustzijn vergroten. Als ervaren lichaamsgericht begeleider deel ik theorie en praktijk en laat ik zien hoe je dit toe kunt passen in coaching.
Mensen willen geregeld hun impact in verschillende situaties vergroten. Een mooie vraag voor een coachtraject, waarin oude -inadequate- overtuigingen, onbewuste gedragspatronen en het verkennen van nieuw effectief gedrag de revue passeren.
Een driegesprek is een waardevolle toevoeging bij veel werkgerelateerde coachtrajecten.
Wanneer en met welk doel zet je het driegesprek zinvol in.
Wat is e-coaching? Wanneer is het meer en minder effectief? Als gecertificeerd e-coach beschrijf ik hoe en wanneer e-coaching relevant kan zijn.
Intervisie is een mooi ontwikkelinstrument waarbij vakkundige begeleiding de groep net een stapje verder kan helpen. Welke ‘spelregels’ hanteer ik bij begeleide intervisie en hoe gaat het praktisch in zijn werk.
Wie is er géén coach?Iedereen die dat wil mag zich “coach” noemen. Dat blijkt in de praktijk ook volop te…
Je hebt een vraag, een ambitie, een uitdaging of ervaart een probleem. Coaching lijkt soms uitgegroeid te zijn tot een…