Coaching

Wat kan ik verwachten van een Coachtraject?

Heel netjes geformuleerd is coaching: “de vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen”.

Als coach loop ik een tijdje met jou op, om je te helpen jouw eigen ontwikkeling (beter) vorm te geven. In dit proces zal ik vragen stellen, spiegelen, confronteren, meedenken, af en toe een theoretische context schetsen en waar nodig opdrachten geven.
Op die manier begeleid ik jou naar eigen keuzes en eigen oplossingen, in plaats van oplossingen aan te dragen.

Het Coachtraject

Wat kan je verwachten bij een coachtraject?
We stellen onze aanpak samen vast, gericht op jouw doelstellingen en praktische omstandigheden. Daarbij bestaat een coachtraject uit een aantal vaste elementen.

Vooraf: vrijblijvende kennismaking


Bij de start: Heldere afspraken


Aan de slag!


Evaluaties


Mijn werkwijze

Visie


Uitgangspunten: Doel en stijl


Werkvormen

Hoe kies ik een coach?

Als je aan de slag gaat met een ontwikkelvraag en daar tijd en geld in gaat investeren, is het natuurlijk van belang dat je in zee gaat met een coach waar jij vertrouwen in hebt. Het aanbod is groot en divers – ik help jou graag om een weloverwogen keuze te maken. Waar kan je zoal op letten?

Verken jouw ontwikkelvraag
Probeer voor jezelf jouw ontwikkelvraag zo goed mogelijk onder woorden te brengen. Wat is jouw doel? Wat is er na afloop van het coachtraject veranderd ten opzichte van nu?
Wees daarbij zo volledig mogelijk; een goede coach zal jou helpen om de vraag in samenspraak te concretiseren.
Coach, trainer of adviseur?
Probeer te bedenken welke rol jij verwacht van degene die jou gaat helpen bij jouw ontwikkelvraag. Verwacht je praktische tips? Een concreet advies? Het oefenen van vaardigheden? In die gevallen zou jij wellicht meer gebaat zijn bij een trainer of adviseur.
Een (goede) coach zal vooral helpen om jou inzicht te geven en je te begeleiden bij het zelf verkennen en creëren van oplossingen en keuzes.
Klik HIER om meer te lezen over de verschillende vormen van ontwikkeling en begeleiding.
Professionaliteit van de coach
 • “Coach” is geen beschermd beroep: iedereen mag zich coach noemen. Om een onderscheid aan te brengen hanteren de beroepsorganisaties NOBCO, ICF en NOLOC stelsels van accreditatie, certificering en keurmerken. Meer informatie vindt je in dit artikel. Met een Senior of Master-coach (NOBCO) of een MCC-coach (ICF) weet je zeker dat de coach aantoonbare ervaring heeft en zich actief bijschoolt.
  Daarnaast zijn aangesloten coaches ook gebonden aan een ethische gedragscode. Zie voor meer informatie de links naast deze pagina.
 • Elke professionele coach heeft wel een vorm van specialisatie; meer seniore coaches hebben over het algemeen ervaring met een breder pallet aan coachvragen. Het is van belang om te kijken of een coach affiniteit en ervaring heeft met joúw specifieke coachvraag.
  Zeker bij werkgerelateerde vragen kán het ook helpen als de coach meerdere trajecten heeft verzorgd bij het soort organisatie (branche, sector) waar jij werkt.
 • Een goede coach is geschoold in meerdere methodes en werkwijzen. Dat is niet altijd eenvoudig te beoordelen; als jij specifieke wensen hebt (denk bijvoorbeeld aan e-coaching) is het goed vooraf te checken of de coach daar ook in gekwalificeerd is.
 • Tenslotte kan je je op grond van referenties vaak al een eerste beeld vormen over de werkwijze en stijl van de coach. Let daarbij vooral op aspecten als aanpak, werkwijze en resultaat; dat blijkt (nog) belangrijker dan “leuk”!
Praktische aspecten: Waar? Wanneer?
Als je op grond van bovenstaande één of meerdere coaches hebt gevonden, is het ook van belang te kijken hoe jij het coachtraject praktisch in kan passen.
Natuurlijk is het de moeite waard om voor de ideale coach een stukje om te rijden – tegelijkertijd is het handig wanneer de coach van jouw keuze voor jou goed bereikbaar is vanuit werk en/of privé. Evenzeer is het goed te checken of de coach ook werkt op de momenten die jou passen.
Een helder traject
Bij een goede coach krijg je vooraf een beeld hoe het traject er uit ziet. Wat is de werkwijze van de coach? Wat wordt er van jou verwacht? Het is belangrijk dat je bewust besluit voor een overzichtelijk traject met een helder begin en eind.
Een persoonlijke klik is cruciaal!
Uit onderzoek is gebleken dat een klik met jouw coach een belangrijke factor is in het behalen van jouw doelstelling. Die “klik” gaat niet om ‘leuk’ of ‘aardig’, maar om het vertrouwen dat jij hebt in de professionaliteit en betrokkenheid van de coach. Als jij op grond van bovenstaande een of meerdere coaches hebt geselecteerd, is het van belang om eerst een vrijblijvende kennismaking te hebben, waarin je samen de coachvraag bespreekt en een gezamenlijk beeld van het traject creëert.
Kosten
Als je eenmaal een coach op het oog hebt, is het natuurlijk ook van belang om duidelijkheid te hebben over de kosten.

 • In een goed traject investeer jij veel tijd en energie. Als jij een passende coach hebt gevonden is het zonde om voor een klein prijsverschil naar een minder passende coach te gaan.
 • Tegelijkertijd wil je niet voor verrassingen komen te staan. De ene coach werkt met uurtarieven, de ander met een tarief per sessie en de volgende met een trajectprijs. Vraag wat de inschatting is van het gehele traject!
 • Ter indicatie: Veel goed gekwalificeerde coaches werken voor een tarief van ongeveer €150 – €240 per uur. Vaak geldt een aangepast tarief voor particulieren.
 • Zorg dat ook helder is wat de overige voorwaarden zijn. Je kan daarbij bijvoorbeeld denken aan de voorwaarden bij annulering.

Mijn praktijk in vogelvlucht

Bovenstaand heb ik een overzicht gegeven van de belangrijkste elementen waar je op moet letten bij het kiezen van een coach.
Om jou een zo goed mogelijk beeld bij mijn praktijk te geven, komen op deze site alle bovengenoemde aspecten uitgebreid aan bod.
Voor het gemak geef ik een kort overzicht van mijn profiel, mijn praktijk en mijn werkwijze op grond van de genoemde elementen.

Mijn profiel in vogelvlucht
Professionaliteit van de coach
 • Ik ben Master Coach (NOBCO/EMMC)
 • Na mijn academische scholing als psychotherapeut heb ik mij onder meer geschoold in E-Coaching, NLP, Transactionele Analyse, Voice Dialogue, Acceptance Commitment Therapy, mindfulness, RET, Intiuïtief coachen en het werken met opstellingen. Daarnaast ben ik opgeleid (post-HBO) tot supervisor.
 • Ik heb ervaring met zowel professionals als leidinggevenden. Het merendeel is hoger opgeleid en heeft primair werkgerelateerde vragen – die regelmatig raken aan de persoonlijke context.
 • De meeste ervaring heb ik in de non-profit (Zorg, Onderwijs) en in de zakelijke dienstverlening; daarnaast heb ik voor een breed palet aan opdrachtgevers mogen werken, van NOC*NSF tot Heineken. Klik HIER voor een overzicht van organisaties waarvoor ik coachtrajecten heb uitgevoerd.
 • Op deze pagina heb ik een aantal kenmerkende referenties weergegeven.
Een helder traject
 • Op deze site heb ik uitgebreid beschreven hoe een coachtraject er uit ziet wat kenmerkend is voor mijn werkwijze. Neem gerust contact op als je daar vragen over hebt!
Praktische aspecten
 • Mijn praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag.
 • Met de auto is mijn praktijk in Utrecht goed bereikbaar, op enkele minuten van A12, A27 en A28. Parkeren is (op afspraak) gratis.
 • Met het OV is mijn praktijk goed bereikbaar (bushalte op 2 minuten lopen).