Welke coach is geschikt voor mij; een lastige keuze

Als u graag aan de slag gaat met een ontwikkelvraag en daar tijd en geld in gaat investeren, is het natuurlijk van belang dat u in zee gaat met een coach waar u vertrouwen in heeft. Het aanbod is groot en divers – ik help u graag om een weloverwogen keuze te maken. Waar kunt u zoal op letten?

Verken uw ontwikkelvraag
Probeer voor uzelf uw ontwikkelvraag zo goed mogelijk onder woorden te brengen. Wat is uw doel? Wat is er na afloop van het coachtraject veranderd ten opzichte van nu?
Wees daarbij zo volledig mogelijk; een goede coach zal u helpen om de vraag in samenspraak te concretiseren.
Coach, trainer of adviseur?
Probeer te bedenken welke rol u verwacht van degene die u gaat helpen bij uw ontwikkelvraag. Verwacht u praktische tips? Een concreet advies? Het oefenen van vaardigheden? In die gevallen zou u wellicht meer gebaat zijn bij een trainer of adviseur.
Een (goede) coach zal vooral helpen om u inzicht te geven en u te begeleiden bij het zelf verkennen en creëren van oplossingen en keuzes.
Klik HIER om meer te lezen over de verschillende vormen van ontwikkeling en begeleiding.
Professionaliteit van de coach
  • “Coach” is geen beschermd beroep: iedereen mag zich coach noemen. Om een onderscheid aan te brengen hanteren de beroepsorganisaties NOBCO, ICF en NOLOC stelsels van accreditatie, certificering en keurmerken. Meer informatie vindt u in dit artikel. Met een Senior of Master-coach (NOBCO) of een MCC-coach (ICF) weet u zeker dat de coach aantoonbare ervaring heeft en zich actief bijschoolt.
    Daarnaast zijn aangesloten coaches ook gebonden aan een ethische gedragscode. Zie voor meer informatie de links naast deze pagina.
  • Elke professionele coach heeft wel een vorm van specialisatie; meer seniore coaches hebben over het algemeen ervaring met een breder pallet aan coachvragen. Het is van belang om te kijken of een coach affiniteit en ervaring heeft met úw specifieke coachvraag.
    Zeker bij werkgerelateerde vragen kán het ook helpen als de coach meerdere trajecten heeft verzorgd bij het soort organisatie (branche, sector) waar u werkt.
  • Een goede coach is geschoold in meerdere methodes en werkwijzen. Dat is niet altijd eenvoudig te beoordelen; als u specifieke wensen hebt (denk bijvoorbeeld aan e-coaching) is het goed vooraf te checken of de coach daar ook in gekwalificeerd is.
  • Tenslotte kunt u zich op grond van referenties vaak al een eerste beeld vormen over de werkwijze en stijl van de coach.
Praktische aspecten: Waar? Wanneer?
Als u op grond van bovenstaande één of meerdere coaches heeft gevonden, is het ook van belang te kijken hoe u het coachtraject praktisch in kan passen. Natuurlijk is het de moeite waard om voor de ideale coach een stukje om te rijden – tegelijkertijd is het handig wanneer de coach van uw keuze voor u goed bereikbaar is vanuit werk en/of privé. Evenzeer is het goed te checken of de coach ook werkt op de momenten die u passen.
Een helder traject
Bij een goede coach krijgt u vooraf een beeld hoe het traject er uit ziet. Wat is de werkwijze van de coach? Wat wordt er van u verwacht? Het is belangrijk dat u bewust besluit voor een overzichtelijk traject met een helder begin en eind.
Een persoonlijke klik is cruciaal!
Uit onderzoek is gebleken dat een klik met uw coach een belangrijke factor is in het behalen van uw doelstelling. Die “klik” gaat niet om ‘leuk’ of ‘aardig’, maar om het vertrouwen dat u heeft in de professionaliteit en betrokkenheid van de coach. Als u op grond van bovenstaande een of meerdere coaches heeft geselecteerd is het van belang om eerst een vrijblijvende kennismaking te hebben, waarin u samen de coachvraag bespreekt en een gezamenlijk beeld van het traject creëert.
Kosten
Als u eenmaal een coach op het oog heeft, is het natuurlijk ook van belang om duidelijkheid te hebben over de kosten.
  • In een goed traject investeert u veel tijd en energie – als u een passende coach heeft gevonden is het zonde om voor een klein prijsverschil naar een minder passende coach te gaan.
  • Tegelijkertijd wilt u niet voor verrassingen komen te staan. De ene coach werkt met uurtarieven, de ander met een tarief per sessie en de volgende met een trajectprijs. Vraag wat de inschatting is van het gehele traject!
  • Ter indicatie: Veel goed gekwalificeerde coaches werken voor een tarief van ongeveer €150 – €240 per uur. Vaak geldt een aangepast tarief voor particulieren.
  • Zorg dat ook helder is wat de overige voorwaarden zijn. U kan daarbij bijvoorbeeld denken aan de voorwaarden bij annulering.

Om u een zo goed mogelijk beeld bij mijn praktijk te geven komen op deze site alle bovengenoemde aspecten uitgebreid aan bod. Voor het gemak vat ik hier een aantal kernpunten samen:
Mijn profiel in vogelvlucht
Professionaliteit van de coach
  • Ik ben Master Coach (NOBCO/EMMC)
  • Na mijn academische scholing als psychotherapeut heb ik mij onder meer geschoold in E-Coaching, NLP, Transactionele Analyse, Voice Dialogue, Acceptance Commitment Therapy, mindfulness, RET, Intiuïtief coachen en het werken met opstellingen. Daarnaast ben ik opgeleid (post-HBO) tot supervisor.
  • Ik heb ervaring met zowel professionals als leidinggevenden. Het merendeel is hoger opgeleid en heeft primair werkgerelateerde vragen – die regelmatig raken aan de persoonlijke context.
  • De meeste ervaring heb ik in de non-profit (Zorg, Onderwijs) en in de zakelijke dienstverlening; daarnaast heb ik voor een breed palet aan opdrachtgevers mogen werken, van NOC*NSF tot Heineken. Klik HIER voor een overzicht van organisaties waarvoor ik coachtrajecten heb uitgevoerd.
  • Op deze pagina heb ik een aantal kenmerkende referenties weergegeven.
Een helder traject
  • Op deze site heb ik uitgebreid beschreven hoe een coachtraject er uit ziet wat kenmerkend is voor mijn werkwijze . Neem gerust contact op als u daar vragen over heeft!
Praktische aspecten
  • Mijn praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag.
  • Met de auto is mijn praktijk goed bereikbaar, op enkele minuten van A12, A27 en A28. Parkeren is (op afspraak) gratis.
  • Met het OV is mijn praktijk goed bereikbaar (bushalte op 2 minuten lopen).

Heeft u niet zelf een Coachvraag, maar kijkt u namens uw organisatie hoe u kan voorzien in effectieve Coaching? Lees dan verder op De Coachmakelaar!